11 Eylül 2013 Çarşamba

Bakımı Kolay Evcil Hayvanlar: Beta Balığı

Evcil hayvanlarımız bize mükemmel dostlar olsa da onlara istediği bakımı vermek o kadar da kolay değil. Hele de çalışan biriyseniz ve eviniz çoğu zaman boş kalıyorsa hayvana eziyet etmenin de pek manası yok. Fakat istiyoruz bize ait bir şeylerin olmasını. Çocuğunuz varsa bu onun sorumluluk sahibi olması açısından ve hayvan sevgisini küçük yaşta kazanabilmesi bakımından çok iyi olacaktır. Fakat hayvanın da istekleri çok önemli. Ona gerektiği kadarıyla bakamayacaksanız hiç evcil hayvan sevdasına düşmeyin daha iyi.

Ayıracak fazla vaktiniz yoksa ama yine de evcil hayvan isteğiniz varsa bakımı kolay hayvanları araştırmalısınız. Bu yazımda size örnek olarak Beta balığını vereceğim. Akvaryum bakımı gayet zor bir iş. Baktığınız balıkların cinsi de çok önemli. Beta çoğumuzun tanıdı bir balık fakat bakımı çoğu yerde gördüğünüz kadar kolay değil. Balığın doğal yaşamını sağlamanız çok önemli ve bu çoğu yerde olduğu gibi bir bardak değil fakat gözünüz korkmasın bir bardakta beslemeyecek olsanız dahi zorlanacağınız bir bakım olmayacak.

Beta Balığı ve Türleri


Beta Asya kökenli ve tür olarak çeşitlenmesi fazla olan bir balık türüdür. Fazla renk seçeneği ve farklı kuyruk formlarıyla çok çeşitli betalara rastlamak mümkün. Bu çeşitlik yüzgeç ve kuyruk yapılarına göre isimlendiriliyor. Boyları 4 ve 6 cm arasında değişiyor. Genellikle 2-3 yıl yaşayan betaların ömürleri sizin bakımıza ve betanın türüne göre değişiklik gösteriyor. En uzun ömürlü betalar 7 yıl yaşayabiliyorlar.

Kısa kuyruk, tek kuyruk, bitişik yüzgeç, delta kuyruk, çan kuyruk, tül kuyruk gibi seçenekleri olan betaların özellikle erkeklerinin görünümleri mükemmeldir. Aşağıdaki farklı beta türlerinin fotoğraflarına bakabilirsiniz.







Beta Akvaryumu


Beta küçücük bir bardakta bakılacak bir balık değil. Bardakta da yaşar fakat bu onun öyle yaşaması gerektiği anlamına gelmez. Bakmayı düşündüğünüz akvaryum en kötü şartlarda 15 litre olmalıdır. Yapabiliyorsanız 30 litrelik bir akvaryum onun için çok iyi olacaktır. Sıcaklık olarak 23-24 derece çok uygundur daha sıcak bir ortamda balığınızın ömrü kısalacaktır. Sıcaklık bakımından oda sıcaklığı tam ideal olacaktır yani. Isıtıcı kullanmanıza gerek yok. Beta bitkili akvaryum balığıdır. Hemen hemen her akvaryumcuda bulacağınız canlı bitkiler hem görsellik açısından sizin hoşunuza gidecek hem de balığınızı rahat ettirecektir.

Betalar saklanabilecekleri yerlerden hoşlanırlar. Bunu bitkiyle sağlayamıyorsanız bile çeşitli aksesuarlarla sağlayın.





Beta Bakımı


Beta vahşi bir balıktır ve tek beslenir. Üretim aşamasında dişi ve erkek birbirlerine alıştırılarak sadece çitleşme esnasında bir araya getirilmelidir. Fakat hele ki iki erkeğin aynı akvaryumda olması imkansızdır. Öyle bir durumda güçlü olan kazanacak ve diğer beta hayata veda edecektir. Canlı yem ya da kaliteli her akvaryumcuda bulabileceğiniz beta yemlerinden kullanabilirsiniz. Günde iki kere yemlemeniz ideal olacaktır.

Su değişimi ise ayda 1 olabilir. Suyun tamamını değil %2o’lik kısmını değiştireceksiniz. Balığınız için yararlı olabilecek bakteriler akvaryumda birikir ve tamamıyla bir su değişimi balığınızın zarar görmesine sebep olur. Dikkat edeceğiniz bir nokta da dinlenmiş su kullanmanız. Özellikle çeşme suyu kullanıyorsanız en az 1 gün bekletin.

Betaların Üremesi


Betalar çiftleşme açısından çok dikkat çekicidir. Şahsen ben sırf o anı yaşamak için beta akvaryumu kurmak istiyorum. Betalar tek yaşamaya uygundurlar. İki erkek kesinlikle birlikte yaşamaz ve biri ötekini muhakkak öldürür. Bu saldırganlık çoğu zaman dişi erkek arasında da olur. Bu yüzden dişi ve erkeğin çiftleşmeye hazır olup olmadığını iyi gözlemlemelisiniz.

Erkek beta suyun üzerini küçük köpüklerle doldurur bu onun üremek istiyorum sinyalidir. Bu aşamadan sonra dişi ve erkek farklı kaplarda birbirlerine gösterilir. Bunun için en uygun akvaryum ortadan bir şeyle ayıracağınız bir akvaryumdur. Ortadaki kullanacağınız malzeme şeffaf olmalı bir cam olabilir. Böylece balıklar birbirlerini görüp alışırlar. Erkek beta baloncukları oluşturduktan sonra dişiyi izlemeye koyulur. Sonrasında aradaki camı kaldırabilirsiniz. Camı kaldırırken baloncuklara zarar vermemelisiniz. Eğer verirseniz erkek çok kızacaktır ve dişiyi öldürecektir.

Cam bölme kalktıktan sonra erkek beta dişiyi belinden kavrar ve yumurtalarının düşmesini sağlar. Düşen yumurtaları ağzıyla toplayarak yukarıdaki baloncuklara yerleştirir. Yaklaşık 25 yumurta dökecektir ve hepsi tek sarılmayla olmayacaktır. Erkek saracak birazını dökecek sonra yerleştirecek ve işleme devam edecektir.

Çiftleşme esnasında dişi beta biraz hırpalanacağından bayılır. Öldü diye korkmayın. Dişinin yumurta dökmesinden sonra onu tekrar başka bir akvaryuma almalısınız ve canlı yemlerle tekrar güç kazanmasını sağlamalısınız.


Akvaryum kurulumu basit bir olay değildir. Yeterli bilgi ve tecrübeniz yoksa linke tıklayıp buradan kısaca öğrenebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder