11 Eylül 2013 Çarşamba

Ahşap Boyama


Ahşap işçiliği uzun zamandan beri başlı başına sanat. Yüzyıllardan beri ahşap malzemeleri oyup onlara hayat veren ustalarımız aynı zamanda onları boyar ve satın alma aşamasına getirirlerdi fakat şimdi devir değişti. Dekorasyon sektörünün iyice büyüyüp gelişmesi ve her türlü malzemeye rahatça ulaşabilmemiz nedeniyle ahşap boyama işine biz hanımlar da el attık.

Çoğumuz Halk Eğitim Merkezlerinde ya da herhangi bir yerde rastlamışızdır. Boş zamanlarını değerlendirmek isteyen hanımlarımız küçük eşyalarla çalışmaya başlayarak ahşap boyamanın inceliklerini öğrenirler. Süs eşyası, kutu, tepsi derken ev eşyalarınıza da hayat verecek kıvama gelirsiniz.

Ben bu yazımda ahşap boyama hakkında kısa bilgilendirme yapıp sizlere tanıtacağım. Böylelikle uğraşmak için hobi arayan bayanlarımıza ya da kendi evini dekore etmekten zevk alan bayanlarımıza iyi bir seçenek olacak.

Ahşap Boyama Malzemeleri


Malzemeler isteğinize göre ve kullandığınız tekniğe göre çeşitlilik gösterecektir fakat başlama aşamasında çok da fazla malzemeye ihtiyacınız yok.

Ahşap obje: Hobi dükkanlarından alabileceğiniz gibi evdeki uygun gördüğünüz ahşap küçük bir objeden başlayabilirsiniz.

Su bazlı ahşap boyası: Artık çok rahatlıkla bulabilirsiniz. Eskiden sınırlı olan renk seçenekleri de artık çok fazla.

Fırça:

Vernik:

Zımpara: Yüzeyleri pürüzlü olan ahşap malzemeyi pürüzsüzleştirmelisiniz.

Ahşap macunu: ahşap malzemede çatlak, delik gibi yerler var ise uygulamanız gerekecek.

Boyanızı dökmek için küçük bir kap: Boyanızın kıvamını su döküp bu kapta hazırlayacaksınız.

Su kabı: Fırçanızı gerektiğinde batırmanız için temiz suyun olduğu bir kap.

Gazete: Boyama işlemi yaparken etrafı kirletmemeniz için.

Ahşap Yüzeyi Hazırlayın


İlk olarak ahşap yüzeyin sizin boyayı güzel bir şekilde uygulamanız için pürüzsüz hale getirilmesi gereklidir. Zımpara yardımıyla eski bir eşya boyayacaksanız üzerindeki boyanın ya da herhangi bir nedenden kaynaklanan pürüzlerin zımparalanması gerekli. Zımparalama aşamasını ne kadar güzel yaparsanız boyama aşamasında o kadar verim alırsınız bu aşamayı es geçmeyin. Zımpara yaparken tek yöne doğru uygulamaya özen gösterin. Sonra ikinci katı da uygulayın.

Zımparalama işleminden önce ahşap objenizde çatlaklar veya boşluklar varsa macun yardımıyla kapatmalısınız. Boyama esnasında boyanın fazla dolacağı yerler size sıkıntı çıkartacaktır. Macunu uygulayın ve kuruması için en az 10 dakika bekleyin.

Boyanızı Hazırlayın


Boyanın kıvamının ne çok akışkan ne de çok koyu olması gerek. Biraz akıcı bir kıvam elde etmelisiniz. Fazla sıvı bir boyanız olursa ahşap malzeme tam olarak boyanmayacaktır. Bir iki denemeden sonra zaten kıvamın nasıl olması gerektiğine siz karar vereceksiniz. Boyanızı küçük bir kaba koyun ve kıvamı elde etmek için sudan yararlanın.

Boyama Aşaması


Bütün malzemelerinizi hazırladıktan sonra gazetenizin üstüne koyduğunuz ahşap objenizi boyamaya başlayabilirsiniz. Fırçanızı objenizin büyüklüğüne göre seçin. Hobi dükkânları size bu konuda yardımcı olacaktır. Fırçanızı ilk olarak suya batırın bu işlemden sonra boyaya batırıp uygulayabilirsiniz. Her seferinde suya batırmayacaksınız ilk olarak ıslak bir fırçayla başlamanız yeterli. Boyama yaparken dikkat edeceğiniz nokta tek yöne doğru uygulamanız. Fırça izleri zaten sizin uygulamanıza yön verecektir. Fırça izinin en az görüneceği şekilde uygulayın. Bir kat boya sürdükten sonra kurumasını bekleyin bu yaklaşık 20 dakika sürecektir. Daha sonra ikinci zımparalama işlemine geçin. Pürüzsüz bir yüzey elde edene kadar zımparalayın.

Vernik Aşaması


Verniğinizin seçimini ahşap malzemenize göre yapmalısınız. Malzemeyi nerede kullanacağınız çok önemli. Mesela suya maruz kalacak bir ahşap malzeme ise ona göre vernik seçmelisiniz. Su bazlı verniklerin kokusu hafiftir ve koruyuculuk açısından daha az suyla temas edecek yerlerde kullanmanız uygundur. Sentetik verniklerin ise koruması su bazlıya oranla daha iyidir, kokusu biraz ağırdır fakat daha iyi koruyacağı için suyla temas edecek ahşap malzemelerinizde kullanmanız uygundur. Yat verniği ise koruması en iyi olandır ve dış etkenlere fazlasıyla maruz kalacak ahşap yüzeylerinizde kullanmanız için uygundur. Verniğin mat ya da parlak olması da sizin tercihinize kalmış. Ahşap boyama işini biraz ilerletip teknik kullanmaya başladığınızda ona göre vernik seçeceksiniz. Örneğin eskitme tekniği kullanıyorsanız parlak bir vernik seçmeyeceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder